Ми у Facebook
22.09.2012, 13:30

У Рівному голови ОСББ не можуть знайти спільної мови з "Рівнегазом"

У Рівному за ініціативи громадянської мережа "Опора" відбувся круглий стіл, присвячений співпраці рівненських ОСББ та ПАТ "Рівнегаз", який здійснює послуги газопостачання. Проблемних моментів "випливло" чимало, але вирішувати їх у "Рівнегазі" особливого бажання не виявили. Мовляв, за законом вони праві.
Основним "каменем спотикання" у відносинах ОСББ та "Рівнегазу" стало питання укладання угод між ПАТ "Рівнегаз" та головами ОСББ щодо технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж.

- Згідно з цією угодою об'єднання співвласників має бути власником будинку й голова об'єднання має забезпечити доступ до усіх квартир, - розповідає голова ОСББ "Відродження" Оксана Киричук. - За законом ОСББ не є власником квартир і зробити такого не може. Також виникають питання: Яким чином ОСББ може утримувати газопостачальну мережу, робити її ремонти та проплачувати їх? І за чиї кошти це робити? У внесках на утримання будинку таких коштів не передбачено.



Оксана Киричук також навела приклад, що у Херсоні за непідписання такої ж угоди з газопостачальним підприємством споживачам просто "відрізали" газ.

У свою чергу представники "Рівнегазу" зауважують, що з їхньої сторони ніяких порушень немає й вони виконують свої послуги згідно з відповідними нормативними документами.

- Внутрішньобудинкова мережа належить мешканцям, - зазначає головний інженер ПАТ "Рівнегаз" Олександр Ганжа. - Тому такі договори укладаються або з ЖЕКами, або з ОСББ. "Рівнегаз" виконує роботи з огляду та підтримки у належному стані газопостачальних мереж, а що стосується ремонту - він повинен здійснюватися за рахунок мешканців, оскільки власність "Рівнегазу" закінчується на вході труби в будинок. Все, що розміщується всередині будинку – власність ОСББ.

На зауваження представників громадської мережі "Опора", що ОСББ, як юридична особа, не є власником будинку, представник "Рівнегазу" відповів, що договір укладається з ОСББ, тому що голова ОСББ представляє інтереси мешканців будинку.

У підсумку порозуміння сторони так і не знайшли, оскільки на пропозицію представників ГМ "Опора" спробувати владнати ці юридичні "неточності" спільно, головний інженер зауважив, що потреби в цьому він не вбачає.

Самі ж "опорівці" наголошують, що невирішеним дане питання не залишать.



- Будемо консультуватися з юристами і вирішувати питання, яким чином законодавчо узгодити між собою нормативно-правовий акт, на який посилався представник "Рівнегазу", і норму закону, яка вказує, що голова ОСББ не є власником будинку, - говорить представник громадянської мережі "Опора" Роман Мартин. - В подальшому ми будемо намагатися організовувати зустрічі й звертатися до вищого керівництва, зокрема до Антимонопольного комітету, щоб була співпраця.





На правах реклами