Чому “вибухають” банки з маринованими огірками?
Поради рівненським городникам: чому жовтіє листя в огірків
Зазвичай в консервах виживають спорові хвороботворні мікроби. Наявна у них оболонка-спора дозволяє їм переносити багато несприятливих чинників зовнішнього середовища, в тому числі і нагрівання до 100°С. У промислових умовах консерви стерилізують в автоклаві при 120°, що практично повністю знищує мікроорганізми.
Проростанню спор у банках і утворенню так званих вегетативних форм мікробів, що виділяють газ, а також і небезпечні для людини токсини (особливо небезпечний токсин ботулінуса), сприяє і недостатня кількість кислоти, яку треба додавати в маринад, а також зберігання банок при кімнатній температурі (а влітку це +25-28 і навіть більше).
Щоб такого не сталося з вашою консервацією, нагадаємо ПРАВИЛА, яких необхідно дотримуватися при домашньому консервуванні огірків, болгарського перцю, спаржевої квасолі, кабачків та всіх інших малокислих овочів.
1. Ретельно промивайте овочі перед тим, як класти в банки, а зіпсовані, підгнилі безжально викидайте.
2. За всіма правилами, зазначеними у книгах рецептів, стерилізуйте банки і кришки. Для надійності у каструлю, куди ставите банку для стерилізації, краще наливати не воду, а насичений розчин кухонної солі (400 грамів солі на 1 літр води). Температура його кипіння – близько 108°С. Це забезпечує найбільш надійну стерилізацію.
3. Перед консервуванням ретельно, з милом мийте руки.
4. Додавайте в маринад рекомендовану за рецептурою кількість кислоти: на 1 літр маринаду – 3-4 столові ложки 9% столового оцту. Для надійності додайте ще ложку-дві оцту, якщо сумніваєтесь, що він має концентрацію 9%, а не 6% чи 3%.
5. Зберігайте домашні консерви при температурі не вище +8°. Не пошкодуйте хоча б для кількох баночок у літню спеку виділити місце в холодильнику. Потім, коли настане похолодання, винесете консервацію в постійне місце зберігання.
6. Консерви з банок з роздутими, “підірваними” кришками їсти не можна! Це може бути небезпечно для життя!
Як правильно підготувати посуд для консервування [+ПОРАДИ]
Бронювання у Дії знову відновили: як це зробити
Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що на порталі відновили послугу бронювання, тож тепер можна забронювати співробітників за допомогою порталу Дія.
переглядів: 221
Скільки коштують ялинки в Україні
З наближенням новорічних свят українці активно готуються до святкування, а невід’ємним символом цього періоду залишається ялинка. Проте цього року ціни на новорічні дерева варіюються залежно від регіону та виду дерева, що дає покупцям широкий вибір.
переглядів: 191
Скільки зараз в Україні коштує пальне?
Сьогодні, 26 грудня, середня ціна бензину А-95 в Україні становить 55,53 грн/л. Про те, яка середня вартість пального читайте далі.
переглядів: 208
Завтра на Рівненщині відключатимуть тільки три підчерги
Опублікували графік погодинних відключень електроенергії на Рівненщині у п'ятницю, 27 грудня.
переглядів: 407
Як берегти ялинку від домашніх улюбленців?
Якщо у вашій оселі є допитливі домашні тварини, то вони потребують пильнішого догляду в період новорічних свят. Ми підготували кілька порад, які допоможуть влаштувати безпечне свято для себе та своїх домашніх улюбленців.
переглядів: 866