Чому “вибухають” банки з маринованими огірками?
Поради рівненським городникам: чому жовтіє листя в огірків
Зазвичай в консервах виживають спорові хвороботворні мікроби. Наявна у них оболонка-спора дозволяє їм переносити багато несприятливих чинників зовнішнього середовища, в тому числі і нагрівання до 100°С. У промислових умовах консерви стерилізують в автоклаві при 120°, що практично повністю знищує мікроорганізми.
Проростанню спор у банках і утворенню так званих вегетативних форм мікробів, що виділяють газ, а також і небезпечні для людини токсини (особливо небезпечний токсин ботулінуса), сприяє і недостатня кількість кислоти, яку треба додавати в маринад, а також зберігання банок при кімнатній температурі (а влітку це +25-28 і навіть більше).
Щоб такого не сталося з вашою консервацією, нагадаємо ПРАВИЛА, яких необхідно дотримуватися при домашньому консервуванні огірків, болгарського перцю, спаржевої квасолі, кабачків та всіх інших малокислих овочів.
1. Ретельно промивайте овочі перед тим, як класти в банки, а зіпсовані, підгнилі безжально викидайте.
2. За всіма правилами, зазначеними у книгах рецептів, стерилізуйте банки і кришки. Для надійності у каструлю, куди ставите банку для стерилізації, краще наливати не воду, а насичений розчин кухонної солі (400 грамів солі на 1 літр води). Температура його кипіння – близько 108°С. Це забезпечує найбільш надійну стерилізацію.
3. Перед консервуванням ретельно, з милом мийте руки.
4. Додавайте в маринад рекомендовану за рецептурою кількість кислоти: на 1 літр маринаду – 3-4 столові ложки 9% столового оцту. Для надійності додайте ще ложку-дві оцту, якщо сумніваєтесь, що він має концентрацію 9%, а не 6% чи 3%.
5. Зберігайте домашні консерви при температурі не вище +8°. Не пошкодуйте хоча б для кількох баночок у літню спеку виділити місце в холодильнику. Потім, коли настане похолодання, винесете консервацію в постійне місце зберігання.
6. Консерви з банок з роздутими, “підірваними” кришками їсти не можна! Це може бути небезпечно для життя!
Як правильно підготувати посуд для консервування [+ПОРАДИ]

На Дів чекає романтична зустріч: астропрогноз на четвер

Дізнайтеся, що вам підготували зорі на 20 лютого.
переглядів: 19
Потужні магнітні бурі в лютому: відомі дати

Цього тижня в Україні очікується підвищена сонячна активність, яка призведе до потужних магнітних бур.
переглядів: 77
Не можна їсти багато: дієтологи розповіли, як краще вживати м'ясо

М'ясо — важлива складова раціону, адже воно є чудовим джерелом білка, заліза, цинку та вітамінів групи B, що позитивно впливають на здоров'я організму.
переглядів: 89
Пиріг до чаю: готуємо простий смаколик прямо на сковорідці

Яблучний пиріг на сковороді — це ніжний та простий десерт на повсякдень. Його особливість у тому, що вам не знадобиться багато часу та навіть духовка.
переглядів: 111
Топ-3 способи зробити підошву взуття неслизькою

Часта проблема усіх пішоходів зимою - непосипані доріжки міста. В ожеледицю це може призвести не лише до дискомфорту при ходьбі, а й до серйозних травм при падінні.
переглядів: 1265