Ми у Facebook
06.01.2019, 08:36

Сьогодні Предстоятелю ПЦУ вручать Томос

фото з medium.com/@petroporoshenko

Вручення заплановане на неділю, 6 січня.
Урочисте підписання Томосу відбулося вчора, 5 січня. Саме для цього прибула делегація з України під головуванням Президента України Петра Порошенка та Предстоятеля ПЦУ Митрополита Епіфанія.

фото з medium.com/@petroporoshenko
фото з medium.com/@petroporoshenko


фото з medium.com/@petroporoshenko
фото з medium.com/@petroporoshenko


А вже сьогодні, 6 січня, після божественної літургії документ про автокефалію вручать главі Православної церкви України митрополиту Епіфанію.Церемонія вручення Томосу розпочнеться після спільної літургії Варфоломія і Єпіфанія.

ПРЯМУ ТРАНСЛЯЦІЮ ДИВІТЬСЯ ТУТ



фото з president.gov.ua.
фото з president.gov.ua.


Нагадаємо, що 15 грудня, обрали Першого Предстоятеля Української Помісної Автокефальної Православної Церкви. Ним став Владика Епіфаній.

Нагадаємо, Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні 11 жовтня цього року. Після цього у Києві вирішили провести Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського Патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Фото president.gov.ua.
Фото president.gov.ua.


Перед цим, наприкінці липня 2018 року, у дні святкування 1030-річчя хрещення хрещення Київської Русі - України Президент Петро Порошенко зустрівся з делегацією Вселенського Патріархату, яка прибула в Україну.

В ході зустрічі Єпископ Едмонтський Української православної церкви в Канаді Іларіон зачитав послання Патріарха Варфоломія, який відзначив важливість хрещення Святого Володимира від Першопрестольної церкви Константинополя в метрополії Херсонесу та хрещення України-Русі. «Новохрещений народ увійшов під духовне керівництво, нестримну турботу і церковний покров церкви Константинополя через створення митрополії Київської і всієї Русі, яка стала шістдесятою метрополією Вселенського Патріархату», - йдеться у посланні.

У посланні Вселенського Патріарха підкреслюється: «Визнаючи високу відповідальність першопрестольної Константинопольської Церкви, яка ніколи не переставала і не змирялася перед незаконними і неканонічними ситуаціями, які потрясали природне функціонування православної церкви і в ці відповідальні часи вона взяла на себе ініціативу відновити єдність православних віруючих України з кінцевою ціллю дарувати українській церкві автокефалію».

Фото president.gov.ua.
Фото president.gov.ua.


Ще 19 квітня 2018 року нардепи проголосували за постанову щодо звернення президента до вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

Фото зі сторінки Петра Порошенка<br />
у ФБ.
Фото зі сторінки Петра Порошенка
у ФБ.


Перед цим, 17 квітня, Петро Порошенко повідомив лідерам парламентських фракцій, що звернеться до вселенського патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української помісної автокефальної церкви.

Томос – це указ, яким можна надати автономію чи автокефалію церкві. Саме слово можна перекласти як шматок (відповідно, дієслово буде означати ділити на шматки, різати).





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ