Ми у Facebook
02.08.2019, 16:45

Адвокат назвав період, коли полонені моряки можуть повернутися додому

Фото з Укріфнорм, ukrinform.ua.

Полонені мають шанси знову вернутися в Україні.
Захоплені моряки можуть відпустити до жовтня під особисту поруку українського омбудсмена Людмили Денісової.

Про це повідомляє видання Известия з посиланням на адвоката моряків Миколи Полозова.

За його словами, Людмила Денісова вислала клопотання про особисту поруку через МЗС Росії до Слідчого управління ФСБ. У російській ноті (від 25 червня, - «Известия») було зазначено, що необхідно надати письмові гарантії відповідно до кримінально-процесуального законодавства Російської Федерації. Особиста порука - форма гарантії участі особи, щодо якої не винесли вирок, в судових і слідчих діях.


Ці документи лежать у Слідчому управлінні ФСБ, але ще не дійшли до слідчого, який і повинен буде протягом трьох днів винести рішення по даному питанню.

Адвокат зазначив, що в разі задоволення прохання, моряків звільнять з-під варти. Якщо ж буде отримано відмову, то постанову можна буде оскаржити.

Про це повідомляє Укрінформ, ukrinform.ua.

Спеціальний представник США з переговорів у справі України Курт Волкер в інтерв’ю виданню Тиждень натомість підркеслив, що Росія не подавала жодних ознак того, що вона планує звільнити захоплених а Азовському морі українських моряків.

25 листопада 2018 року, росіяни напали на три українські кораблі – малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу». Напад на українські кораблі здійснили, коли вони поверталися після невдалої спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Росія полонила 24 українських моряків серед яких були і поранені.

Українська сторона заявляє, що українські моряки на собі відчули аж шість видів насилля. Як зазначив заступник голови Служби безпеки України Олег Фролов російські прикордонники "відпрацьовували" на українських моряках стрілецькі навички.

За словами начальника слідчого управління ФСБ РФ Михайла Шишова, українці не зазнавали кульових поранень.

Серед полонених моряків - старший матрос, який служив на малому броньованому артилерійському катері «Нікополь», військово-морських сил України Андрій Оприско, випускник НУВГП.

В середині січня 2019 року суд РФ прийняв рішення продовжити строк тримання українських моряків під вартою до 24 та 26 квітня 2019 року.Зате на суді вони змогли зустрітися з родичами.

Також за словами Людмили Денісової, їй стало відомо про можливе переведення українських моряків Андрія Артеменка, Василя Сороки та Андрія Ейдера до Лефортовського СІЗО, де відсутні належні умови для подальшого лікування.

За процесуального керівництва Військової прокуратури Південного регіону України та оперативного супроводження одного із управлінь ГУ ВКР ДКР СБУ, слідчими УСБУ в Одеській області, 16 лютого 2019 року, на підставі зібраних доказів повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 КК України, семи військовослужбовцям Російської Федерації.

До цього 27 листопада минулого року, військова прокуратура повідомила про підозру 8 військовослужбовцям РФ.

Перед цим, 8 лютого 2019 року, відбулися слідчі дії за участю військовополонених: Романа Мокряка, Богдана Небилиці, Володимира Лісового та Юрія Будзила.

Як повідомляла українська омбудсмен Людмила Денісова, що двоє поранених військовополонених Андрій Ейдер та Андрій Артеменко пройшли медичне обстеження у лікарні, де їм також було надано консультації лікарів-спеціалістів. Стан хлопців оцінюється як нібито задовільний.

Українському моряку Василю Сороці нарешті зробили операцію на пораненій руці. Про це у мережі Фейсбук написав Сергій Бадамшин.

30 березня, Російські слідчі ознайомили адвокатів і трьох полонених українських моряків РФ з постановами про призначення нової технічної експертизи.

Капітан катеру "Бердянськ" став прикладом мужності та виконання військогово обов’язку.

17 квітня 2019 року, Лефортівський районний суд Москви продовжив термін тримання під вартою 24 українським полоненим морякам.

Так само Лефортовський суд нещодавно знову продовжив термін ув’язнення для українських моряків.

До речі, затримали танкер, який перепиняв українських моряків у Керченській протоці. Також звільнили моряка, якого утримувала Лівія.

Сьогодні, 2 серпня, українські моряки знаходяться 251 день у російському полоні.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ