Чи є якісь вітаміни в грибах?
Гриби замість м'яса - чи можна замінити?
Вітамінів в грибах не так вже й мало. Хоча найбільша їх цінність - білки.
Гриби дійсно можуть бути корисними. Вони містять чималу кількість білка, клітковини, вітамінів (А, В1, В2, Д, РР, С) і мікроелементів (калію, кальцію, фосфору, заліза, магнію, натрію і т.д.).
Дієтологи кажуть, що вітаміну А в білих, лісичках, польських (моховиках), рижиках смачних – не менше, ніж у моркві. А вітаміну В1 у рижиках, лисичках, білих і шампіньойонах-печерицях міститься стільки ж, скільки у злаках і яловичій печінці, пише real-vin.com.
На Поліссі особливо цінують гриб “веселка” або "ваідьмине яйце".
Головна особливість веселки – її легендарні цілющі властивості. У старовину знахарі з допомогою цих грибів лікували, і доволі успішно, масу недуг – від імпотенції до раку. Вважається, що онкохворі люди, куштуючи ці гриби сирими, почуваються краще, у них яснішає розум, покращується пам`ять і т.д. у період споживання невживання ліків може бути необов`язковим) можна також смажити, прикладати до ран і хворих місць.
Що це за гриб такий – відьмове яйце, або веселка?
На Рівненщині залюбки вживають дощовики-пурхавки, які можуть виростати до розміру людської голови.
Є в грибах і цинк (корисний для шкіри і судин), і сірка (зміцнює волосся та нігті), і калій (виводить з організму зайву рідину й перешкоджає появі целюліту), і мідь (робить тканини еластичнішими), і інші мікроелементи.
Але це зовсім не означає, що варто поїсти смажених або відварених грибочків, і станеться, як у казці. На жаль, практично всі корисні речовини, які містяться в грибах, руйнуються при тепловій обробці. Єдиний спосіб зберегти вітаміни й мікроелементи – засушити гриби, потім розтовкти в порошок і посипати отриманою приправою готові страви. А це вельми ризиковано...
Грибні страви важко перетравлюються, і тому, щоб уникнути проблем зі шлунком, здоровій людині можна з'їсти не більше 250-300 г відварених або смажених грибів.
А ще гриби мають властивість накопичувати радіацію. Тому зібрані на забруднених "чорнобильських" територіях Полісся грибочки можуть навіть фонити.
Любителям домашніх заготовок теж не варто надмірно захоплюватися улюбленою стравою. Без шкоди для здоров'я на день можна з'їсти лише 100 г маринованих або солоних грибів.
А старшим людям, хворим та маленьким дітям будь-які гриби взагалі протипоказані, пише газета "ОГО".
З якого віку дітям можна їсти гриби

Перший весняний мед: коли збирають і чому він найкорисніший

З настанням весни природа прокидається, і разом із нею починається новий бджолиний сезон. Саме у квітні-травні пасічники збирають перший мед — так званий «весняний» або «первак».
переглядів: 678
Взуття для походів: як правильно обрати і чому це має значення в горах

Гірський похід — це не просто свіже повітря і пейзажі. Це випробування на витривалість, планування і правильний вибір спорядження. Однією з ключових речей у кожному маршруті є взуття. Саме воно відповідає за вашу стабільність, безпеку та комфорт протягом усього шляху.
переглядів: 113
Смачне на вечерю: печеня по-домашньому

Ця страва — справжня кулінарна класика, яка здатна створити атмосферу затишку навіть у будень. Готується просто, а смак — знайомий з дитинства.
переглядів: 237
Як приготувати ідеальне ризотто: ключові поради для ідеальної текстури

Ризотто — страва, яка на перший погляд здається простою, але насправді потребує точності та уважності. Один необережний крок — і замість ніжної кремової текстури ви отримаєте розварену кашу або пересушений рис. Втім, є простий спосіб, що допоможе уникнути помилки та досягти бажаного результату.
переглядів: 731
Мошки атакують: що робити, щоб уникнути укусів та алергії

Ось дочекалися тепла та плануємо купу справ з роботи та відпочинку на свіжому повітрі, на це сподіваються також і перші представники кровососів — мошки.
переглядів: 347