Ми у Facebook
22.07.2022, 09:00

Які організації надають допомогу переселенцям і як отримати гроші

Фото ілюстративно

Влада України та міжнародні організації від початку повномасштабної війни виплачують допомогу українцям, які були змушені тікати з домівок у більш безпечні регіони країни.
Чим відрізняються виплати внутрішньо переміщенним особам та скільки грошей може отримати родина — розповідає Суспільне.

Гроші від ООН
Організація Об'єднаних Націй впровадила декілька програм з виплати благодійної допомоги українцям під час війни. Час від часу умови і самі програми змінюються.

Отримати гроші можна лише за однією з програм ООН, бо це один і той самий вид допомоги, який надають різні агенції. І перелік цих агенцій теж може змінюватися.

Агентство ООН у справах біженців

Надає тримісячну допомогу: 2200 гривень на кожного члена родини на місяць. Цю суму відразу за 3 місяці перерахують одному члену сім’ї — або на банківський рахунок, або переказом через відділення "Укрпошти".

Виплати переселенцям: які організації надають допомогу й як отримати гроші
Штабквартира ООН, фото: Associated Press
Претендувати можуть:

родини, в яких є лише батько або матір з щонайменше двома дітьми до 18 років або з особами похилого віку (старші за 60 років);
люди віком понад 60 років, які є головними в родині (тобто, це сім’ї в яких одна або кілька людей похилого віку з одним чи кількома дітьми віком до 18 років);
родини, в яких є люди з особливими потребами;
прийомні сім’ї, які опікуються дітьми без супроводу батьків та дітьми, розлученими з батьками (це має бути документально підтверджено).
Кошти можуть отримати люди, які отримали офіційний статус ВПО. Щоб стати учасником програми, треба пройти співбесіду з представниками організації. Агентство у справах біженців створило канал в Телеграмі для подачі заявки. Ще можна зателефонувати за номером 0-800-307-711.

Гроші від Всесвітньої продовольчої програми ООН

Всесвітня продовольча програма ООН з початку великої війни також розпочала окрему програму і надає 2220 грн на місяць на одну людину три місяці поспіль. Це спільний проєкт з українським урядом. Отримують ці гроші ті, хто має статус малозабезпечених. Міністерство соцполітики передає дані ООН, тоді організація виплачує допомогу через систему Міжнародних грошових переказів Western Union.

Виплати Норвезької ради у справах біженців (NRC)

Це також програма ООН. Рада може виплачувати три місяці по 2220 гривень для кожного члена родини. Отримати ці гроші можуть українці, які мають офіційний статус переселенців або проживають в регіонах, що постраждали через бої.

Організація приймає заявки через мессенджер WhatsUp. На номер 0 800 609 844 треба надіслати текст "NRC", а потім дотримуватись інструкції. Заявки розглядаються 10 днів, потім повідомляють про результат. Якщо заявку схвалять, гроші надійдуть через місяць.

Допомога Червоного Хреста

Міжнародний Комітет Червоного Хреста та Товариство Червоного Хреста України також виплачують гроші українцям, які проживають в регіонах, найбільше постраждалих від війни. Йдеться про 2500 гривень на одну людину протягом трьох місяців.

"Реєструватися для участі в програмі не потрібно. Кошти будуть виділені тим, хто відповідає критеріям, на основі інформації, отриманої Міжнародним Комітетом Червоного Хреста від Міністерства соціальної політики", — повідомляє благодійна організація і просить остерігатися шахраїв: ані Мінсоцполітики, ані Червоний Хрест не будуть у рамках цієї програми реєструвати отримувачів онлайн чи будь-яким іншим способом.

У програму мають потрапити родини з Донецької, Луганської, Запорізької, Житомирської, Київської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської областей, які були зареєстровані як малозабезпечені. При цьому немає різниці, чи ця сім'я виїхала, чи ні. А про участь повідомляють смс-повідомленнями.

Соціальна виплата від ЮНІСЕФ

Фонд допомагає під час війни українським сім’ям з дітьми. Це родини, які виховують:

троє і більше дітей до 18 років;
дитину до 18 років з інвалідністю.
"Допомога надається сім’ям незалежно від наявності чи відсутності статусу ВПО, які перебувають у будь-якому регіоні України, але за умови, що вони не отримували грошової допомоги від іншої міжнародної гуманітарної організації з 24 лютого 2022 року", — зазначає фонд.





На правах реклами