Ми у Facebook
04.12.2023, 08:00

Що зміниться у грудні 2023: Мобілізація, валютні обмеження, податкові перевірки

Важливі зміни, які торкнуться життя українців вже у грудні, стосуватимуться валютних обмежень, правил мобілізації та відновлення податкових перевірок.
Валютні обмеження

Нацбанк скасовує всі обмеження для банків та небанківських фінансових установ на обсяги можливого продажу ними готівкової іноземної валюти населенню. Це допоможе мінімізувати різницю між готівковим та безготівковим курсами та стабілізує курсові очікування і підвищить стійкість валютного ринку.

Дозволяється Експортно-кредитному агентству (ЕКА) переказувати за кордон гроші для відшкодування чи компенсації витрат за договорами страхування та перестрахування, укладеними з іноземними страховими (перестраховими) компаніями, а також для оплати витрат ЕКА, пов’язаних зі здійсненням таких операцій.

"Це зроблено для забезпечення можливості страхування ризиків під час збройної агресії РФ проти України з метою гарантування безпеки судноплавства, сприяння стабільності морських перевезень, забезпечення сталого експорту української продукції через порти України", — додали в НБУ.
НБУ розширив перелік послуг, для оплати яких можна здійснювати транскордонні перекази громадянам, зокрема учасникам бойових дій, які внаслідок збройної агресії Росії проти України потребують лікування або відновлення здоров'я за межами України. До переліку додали супутні додаткові послуги, пов’язані з процесом лікування чи реабілітації в медичних закладах іноземних держав, які є його невіддільною частиною.

Нацбанк дозволив оплату послуг, що є необхідними для створення належних умов для навчання студентів за кордоном. Зокрема: оплату за проживання, отримання візи на період навчання, трансферів від гуртожитку до навчальних офісів, харчування, страхування, медичних послуг в разі необхідності надання невідкладної медичної допомоги.

Проведення податкових перевірок

З 1 грудня припиняє дію мораторій на податкові перевірки. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

До слова, до кінця наступного року перевірки діятимуть тільки для певних категорій бізнесу.

Спершу перевірятимуть бізнес, який продає підакцизні товари: алкоголь, сигарети, бензин. Перевірки стосуватимуться й азартних ігор.

Крім цього під перевірки потраплять ті, хто надає фінансові чи платіжні послуги, й іноземці, які мають підрозділи в Україні.

Водночас платників єдиного податку I та II груп ФОП не перевірятимуть. До цього списку додали ще тих, хто зареєстрований на тимчасово окупованій території й був вимушений релокуватися.

Зміни у мобілізації на військову службу з 1 грудня

Як сказав NV Роман Костенко, секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, в Україні проблеми із мобілізацією умовно більші, ніж із боєприпасами, тому політичне керівництво має прийняти рішення по мобілізації та планує прийняти новий закон, про який також повідомляв Олексій Данілов.

«Там збільшується повноваження ТЦК. Тому що зараз багато питань з боку ТЦК і з боку тих громадян, кого вони намагаються мобілізувати. По факту ТЦК не має жодних прав зупинити людину, вручити їй повістку, витребувати в неї документи. Тому розширюються права [ТЦК]. Вони зможуть також вести і аудіо, і відеозаписи. Вони зможуть перевіряти приписні і документи, наскільки я пам’ятаю», ― зазначив він.

Також будуть внесені зміни щодо чоловіків, які пішли отримувати ІІ, ІІІ освіту, щоб мати відстрочку від мобілізації ― таку відстрочку планують відмінити.

Буде питання унормування щодо проходження ВЛК і проходження служби тих людей, які або прийшли обмежено придатні, або стали в процесі служби обмежено придатні.

«Є багато людей, які призвались в перші дні війни, які не мали здоров’я, прослужили вже майже два роки. І в них це здоров’я не з’явилось ні звідки, а ще погіршилось. І тут треба продумати питання демобілізації таких людей», ― говорить депутат.

Обговорювалося вирішення строків проходження служби саме мобілізованим, але рішення поки немає.





На правах реклами