Ми у Facebook
24.05.2024, 09:31

Як перевірити, чи дійсно сережки зроблені із золота

Золото — один із найцінніших металів, який давно відомий людству. Як і багато століть тому, сьогодні з нього виготовляють дорогоцінні злитки, монети, ювелірні прикраси тощо. Через високу вартість металу вироби з нього часто намагаються підробляти. Звичайно, якщо ви вибираєте сережки золоті в ювелірному магазині, немає жодного ризику отримати підробку. Але якщо ювелірна прикраса купується з рук, то варто уважно перевірити її справжність. У статті ми розповімо, як переконатися, що прикраса зроблена зі справжнього золота.

Візуальна перевірка

Кожен оригінальний золотий виріб має пробу. Це маркування говорить про те, виготовлена прикраса з чистого золота чи з дорогоцінного металу з домішками. Чим вище значення на пробі, тим чистіший метал. У ювелірному виробництві найчастіше використовуються сплави на основі золота, які маркуються пробою 585, 750 або 985.

Маркування переважно наноситься на внутрішню частину виробу або на застібку. Цифри на ньому мають бути добре помітними. Якщо проба змазана або практично невиразна, варто засумніватися в достовірності сережок або каблучки.

Також справжність золота допоможуть визначити:

  1. Відтінок. Залежно від вмісту домішок, золото може мати світліший або темніший відтінок жовтого. Але якщо колір металу червонуватий або в ньому присутні помітні оком вкраплення, то варто насторожитися.
  2. Ступінь твердості. Метал доволі м'який і легко піддається механічним впливам. Щоб визначити його справжність, можна злегка прикусити виріб. Якщо на ньому залишиться слід, значить, золото справжнє.

Інші способи визначення справжності золота

У домашніх умовах можна перевірити якість золота такими способами:

  1. За допомогою оцту. Справжнє золото не вступає в реакцію з кислим середовищем, тому після занурення в оцет зовнішній вигляд справжнього виробу не зміниться. Але якщо прикраса виготовлена з іншого сплаву, найімовірніше, метал почне темніти або мутніти.
  2. Використовуючи кераміку. Для перевірки золотим виробом проводять по керамічній тарілці. За всієї своєї м'якості золото не залишить на кераміці жодного сліду, а сплави прокреслять на ній темну смугу. 

Існує багато способів перевірки золота на справжність. Але щоб не стати жертвою шахраїв, краще купувати ювелірні вироби без ризику — у спеціалізованих ювелірних салонах. Фахівці нададуть гарантію на виріб і допоможуть підібрати прикрасу, яка стане чудовим доповненням вашого образу.

На правах реклами






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ