Ми у Facebook
10.08.2024, 08:58

Як орендувати квартиру безпечно

«Здам в оренду квартиру» – об’яви, які можна побачити доволі часто на різних платформах, в тому числі й на ndo.com.ua. Чи може бути оренда квартири безпечною? Так, якщо дотримуватися певних рекомендацій, то процес пройде швидко, комфортно й без проблем.

Уподобавши житло, обов’язково переконайтеся, що людина, яка здає квартиру, є його законним власником. Запитайте паспорт і документи на право власності (наприклад, договір купівлі-продажу, витяг з реєстру нерухомості тощо). Попросіть копію паспорта або іншого посвідчення особи, щоб переконатися, що ви маєте справу з реальною людиною.

Перед підписанням договору уважно огляньте квартиру. Перевірте стан меблів, техніки, сантехніки тощо. Завжди підписуйте угоду, навіть якщо орендуєте житло на короткий термін. Договір повинен містити всю важливу інформацію:

  • вартість і термін оренди;
  • умови оплати;
  • розмір застави та порядок її повернення;
  • права й обов’язки обох сторін;
  • умови дострокового розірвання договору.

У договорі або додатку до нього можна зазначити перелік майна, яке залишається в квартирі, його стан і вартість. Оплату ж за житло слід перераховувати на банківський рахунок чи використовувати інші офіційні канали для проведення транзакцій. Це допоможе уникнути ситуацій із шахрайством і забезпечить наявність підтвердження платежу.

Що ще слід зробити, перш ніж заключити договір оренди житла?

Уподобали квартиру? Якщо маєте можливість, обов’язково поспілкуйтеся з сусідами, щоб отримати корисну інформацію про район і саме житло. Переконайтеся, що на ній немає заборгованостей за комуналкою. Попросіть власника надати останні квитанції про оплату. Заздалегідь обговоріть, як з ним зв'язатися в разі виникнення проблем чи питань. Наявність відкритого каналу для спілкування має вагоме значення.

Уникайте підозрілих пропозицій. Якщо ціна оренди значно нижча за середню на ринку, це може сигналізувати про можливе шахрайство. Будьте обережні. Не погоджуйтеся на оплату авансу або застави без перегляду квартири та підписання договору. Якщо маєте сумніви щодо його умов або не впевнені в своїх правах, зверніться до юриста. Це може допомогти уникнути можливих проблем у майбутньому. Безпечна оренда квартири потребує уважності, перевірки документів і ретельного вивчення всіх нюансів. Дотримання цих рекомендацій допоможе знизити ризики та створити умови для спокійного проживання.

Хто здає квартиру в оренду?

Це можуть бути різні особи та організації. Фізичні особи належать до найпоширенішої категорії орендодавців. Приватні власники можуть здавати свої квартири як для короткострокової, так і для довгострокової оренди. Деякі люди навіть спеціально купують нерухомість, щоб використовувати її для отримання прибутку. Іноді вони є власниками великої кількість квартир або будинків. Власники діють самостійно чи через посередників. Іноді доцільніше звернутися до агентств нерухомості, які надають величезний вибір, проконсультують та допоможуть з оформленням документів.

Крім цього, житло можуть здавати будівельні компанії, а також деякі підприємства та організації, наприклад, своїм співробітникам чи стороннім особам. Той, кому потрібне житло, обов’язково знайде його на дошці оголошень та зможе орендувати. Головне ретельно вивчити умови договору.

На правах реклами






На правах реклами