Ми у Facebook
11.12.2018, 10:42

Як відбувається підготовка до Об'єднавчого Собору

фото з dt.ua.

Собор - черговий крок до незалежності Української Православної Церкви.
Радник Президента України з гуманітарних питань Ростислав Павленко під час брифінгу для журналістів зазначив, що Вселенський Патріарх Варфоломій повідомив Президенту України про те, що ним надіслано до усіх архієреїв українських церков (Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Автокефальної Православної Церкви, Української Православної Церкви у єдності з Московським Патріархатом) запрошення взяти участь в Об’єднавчому Соборі, який заплановано на 15 грудня 2018 року.

За інформацію від Радника Президента, у цьому запрошенні йдеться про те, що архієреї українських церков для участі в Соборі мають прибути разом із священнослужителем та представником мирян або монашества.

Радник Президента України з гуманітарних питань Ростислав Павленко. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА, president.gov.ua.
Радник Президента України з гуманітарних питань Ростислав Павленко. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА, president.gov.ua.


Він також повідомив, що в порядку денному Об’єднавчого Собору - створення Помісної Православної Автокефальної Української Церкви, ухвалення статуту цієї церкви і голосування за предстоятеля церкви, який і отримає від Вселенського Патріарха Томос про автокефалію Української Православної Церкви.

Коментуючи деякі неточності та припущення, які розповсюджуються в ЗМІ, Ростислав Павленко зауважив: «Йдеться про незалежну автокефальну православну церкву без будь-яких обмежень, компромісів і залишених залежностей від інших церков, включно з Вселенським Патріархатом».

автор фото Деревягін Ігор, CC BY-SA 3.0, uk.wikipedia.org.
автор фото Деревягін Ігор, CC BY-SA 3.0, uk.wikipedia.org.


«Екзархи Вселенського Патріарху представлять до обговорення українським архієреям текст пропозицій до Статуту об’єднаної церкви. Синодом Вселенського Патріархату такі пропозиції сформульовані. Вони базуються на позиції Томоса про автокефалію і спрямовані на те, щоб цей Томос імплементувати в тіло статуту незалежної церкви», - сказав Радник Президента. Він зазначив, що статут ухвалюватиметься архієреями українських церков на Об’єднавчому Соборі.

Ростислав Павленко особливо підкреслив, що «усі питання щодо персоналій майбутнього предстоятеля нової незалежної церкви, управління цією церквою – це речі, які будуть вирішуватися самою церквою шляхом активних переговорів і пошуку компромісів».

Ростислав Павленко також зазначив, що зараз в українських православних церквах відбуваються передсоборні дискусії і відпрацьовується регламент Об’єднавчого Собору.



Коментуючи питання чи буде нова церква патріархатом чи митрополією, Радник Президента сказав: «Ми знаємо, що нині існує 14 незалежних церков, які визнані. Є ще церква США, але вона не визнана Вселенським Патріархатом. Тож є 14 вселенських визнаних церков, з них дев’ять очолюються патріархами, три очолюються єпископами і дві очолюються митрополитами. Однак це все є незалежні церкви. Тобто, державу може очолювати президент, монарх чи хтось іще, але це все є незалежні держави, рівні у своїх стосунках з іншими. Йдеться саме про створення церкви, яка буде незалежною ні від кого і рівною у стосунках з іншими».

«Щодо титулів і іншого – це та «матерія», яка буде проговорюватися, щоб було коректно говорити із зовнішнім церковним світом, і подавати цю інформацію всередині», - додав Ростислав Павленко.

Радник Президент особливо підкреслив, що використання Вселенським Патріархом свого права як останньої апеляційної інстанції в православному світі щодо вирішення конфліктів чи непереборних розходжень дозволило мільйонам українських православних повернутися до всеправославного спілкування. Саме рішення Синоду Вселенського Патріархату від 11 жовтня якраз було ухвалене як виконання Вселенською Патріархією своєї функції вирішення конфліктних питань, які не можна розрішити всередині якоїсь церкви і які не породжують будь-яку залежність.

Вселенський патріарх Варфоломій I тримає срібну ювілейну монету номіналом у 100 гривень перед церемонією відкриття галереї портретів видатних діячів України та виставки православного живопису України. Київ, 26 липня 2008 року, Фото Укрінформ.
Вселенський патріарх Варфоломій I тримає срібну ювілейну монету номіналом у 100 гривень перед церемонією відкриття галереї портретів видатних діячів України та виставки православного живопису України. Київ, 26 липня 2008 року, Фото Укрінформ.


«Тож це як бачимо ніяка не залежність і ніяке не обмеження – це використання Першим за честю патріархом своєї ролі як арбітра і ця роль, як бачимо, послужила на користь українському православ’ю», - наголосив Павленко.

Відповідаючи на питання журналістів скільки може тривати Собор – кілька годин чи діб, Павленко зазначив: «Є оптимістичний сценарій і я дуже сподіваюся саме на нього. Це дуже залежатиме саме від роботи архієреїв у дні, що лишилися».

Про це повідомляє прес-служба Президента України.



Відома і дата Об'єднавчого Собору - це 15 грудня. Про це повідомив Президент України Петро Порошенко:

Об’єднавчий Собор, який має проголосити створення Автокефальної Помісної Православної Церкви в Україні, затвердить її статут та обере предстоятеля, відбудеться 15 грудня 2018 року в Святій Софії, яка протягом століть була центром українського релігійного життя, - повідомив Петро Порошенко у мережі Твіттер.

Nikos-Giorgos Papachristou, bbc.com
Nikos-Giorgos Papachristou, bbc.com


Перед цим, в кінці листопада 2018 року, Синод Вселенського патріархату не повідомив остаточної дати проведення об'єднавчого собору помісної православної церкви України,вважається, що він буде в грудні.

фото Радіо Свобода, radiosvoboda.org.
фото Радіо Свобода, radiosvoboda.org.


"У контексті попереднього рішення Вселенського патріархату щодо надання автокефалії українській церкві та підготовки до надання патріархального і синодального томосу Священий Синод схвалив проект конституційного статуту Української церкви", - йдеться в повідомлені, наданому ЗМІ, повідомяє кореспондент BBC News Україна зі Стамбула.


фото ukrinform.ua.
фото ukrinform.ua.


Нагадаємо, Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні 11 жовтня цього року. Тепер у Києві повинні Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського Патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Фото president.gov.ua.
Фото president.gov.ua.


Перед цим, наприкінці липня 2018 року, у дні святкування 1030-річчя хрещення хрещення Київської Русі - України Президент Петро Порошенко зустрівся з делегацією Вселенського Патріархату, яка прибула в Україну.

В ході зустрічі Єпископ Едмонтський Української православної церкви в Канаді Іларіон зачитав послання Патріарха Варфоломія, який відзначив важливість хрещення Святого Володимира від Першопрестольної церкви Константинополя в метрополії Херсонесу та хрещення України-Русі. «Новохрещений народ увійшов під духовне керівництво, нестримну турботу і церковний покров церкви Константинополя через створення митрополії Київської і всієї Русі, яка стала шістдесятою метрополією Вселенського Патріархату», - йдеться у посланні.

У посланні Вселенського Патріарха підкреслюється: «Визнаючи високу відповідальність першопрестольної Константинопольської Церкви, яка ніколи не переставала і не змирялася перед незаконними і неканонічними ситуаціями, які потрясали природне функціонування православної церкви і в ці відповідальні часи вона взяла на себе ініціативу відновити єдність православних віруючих України з кінцевою ціллю дарувати українській церкві автокефалію».

Фото president.gov.ua.
Фото president.gov.ua.


Ще 19 квітня 2018 року нардепи проголосували за постанову щодо звернення президента до вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

Фото зі сторінки Петра Порошенка<br />
у ФБ.
Фото зі сторінки Петра Порошенка
у ФБ.


Перед цим, 17 квітня, Петро Порошенко повідомив лідерам парламентських фракцій, що звернеться до вселенського патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української помісної автокефальної церкви.

Томос – це указ, яким можна надати автономію чи автокефалію церкві. Саме слово можна перекласти як шматок (відповідно, дієслово буде означати ділити на шматки, різати).



Рішення про надання Томосу ухвалюється більшістю від складу Священного Синоду Церкви-матері. З початку 1990-х представники Української Православної Церкви Київського патріархату звертались до Константинополя з проханням надати Томос. Але ухвалювати такі рішення завжди складно. З одного боку, Російська православна церква вважає Україну своєю канонічною територією. Константинополь не наважувався на конфлікт. З іншого боку, українська сторона не мала єдиного фронту з цього питання і не сильно тиснула на Константинополь. Але саме зараз багато обставин склались на користь української автокефалії. Була і консолідована позиція з боку України, і сили УПЦ Московського Патріархату були слабшими, щоб протистояти цьому процесові. Та і стосунки між Константинополем та Москвою зараз не дуже добрі, тож у Константинополі не мали пересторог піти на конфронтацію з останньою.
Коли українська православна церква його отримає? Було заявлено, що це станеться після проведення успішного об'єднавчого Собору за участю УПЦ Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) і УПЦ Московського Патріархату. Причому щодо УПЦ МП зазначається, що мова йде про тих, хто хоче приєднатись добровільно.





На правах реклами