Ми у Facebook
11.09.2020, 16:14

Литва визнала Світлану Тихановську - єдиним лідером в Білорусі

фото з prm.ua.

Cейм Литовської Республіки прийняв важливе рішення, яке може вплинути на міжнародну політику.
Парламентарі офіційно визнали кандидатку в президенти Білорусі Світлану Тихановську єдиним і законно обраним лідером Білорусі.

Про це повідомляє видання DELFI.

Також Сейм звернувся із закликом до міжнародної спільноти визнати Тихановську і Координаційну раду, як "єдиних законних представників білоруського народу, які виступають за проведення нових, прозорих і демократичних президентських і парламентських виборів".

Також в документі пропонується вважати нелегітимними будь-які дії президента Олександра Лукашенка у внутрішній і зовнішній політиці Білорусі. У тому числі не визнавати нових міжнародних угод з Росією. На їхню думку, РФ обмежує суверенітет білоруського народу, а це злочин.

Вони вважають, що дії чинного президента Білорусі при укладанні будь-яких договорів з Росією є анексією країни.

За резолюцію одноголосно виступив 91 член сейму, серед її авторів - спікер Вікторас Пранцкетіс, міністр закордонних справ Лінас Лінкявічюс і представники майже всіх парламентських фракцій.

Про це повідомляє телеканал Прямий.

9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з останніми офіційними даними ЦВК, чинний глава держави Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав переважну більшість голосів.

Вибухнули протести. Силовики жорстко розганяють протестувальників, проти протестантів використовують гумові кулі, світлошумові гранати і водомети.

Нагадаємо, У Білорусі на акції протесту вийшли жінки. Лукашенко наголосив страйкарям: Ваші місця на ринку займуть конкуренти. ЄС не планує визнавати результати виборів в Білорусі. ЗМІ: Росія перекидає автозаки і військових до кордону Білорусі.Актори відомого білоруського театру виступили проти жорстокості. Лукашенко заявив, що перевиборів не буде. У Білорусі застрайкували працівники радіо. Міноборони Білорусі привело у повну бойову готовність війська. Лукашенко доручив МВД повернути спокійну країну. У Білорусі будинок опозиціонера закидали фарбою. Тіхановська назвала умови, за яких повернеться до Білорусі. Опозиція хоче скликати в Білорусі референдум. У Білорусі затримали 200 осіб. Серед них - 50 журналістів. "Ми не хочемо мовчати!" - Зірки білоруського спорту виступили зі зверненням. У Білорусі звільнили з в'язниці українського журналіста. У Білорусі силовики жорстоко розігнали протести. Чисельні затримання. Лукашенко просить Україну "повернути" опозиціонерів Кравцова й Родненкова. До редакторки опозиційного видання TUT.BY прийшли з обшуками. Координаційна рада нарешті назвала три головні вимоги мітингувальників в Білорусі.





На правах реклами